Napovedujemo Mednarodno poletno šolo politične ekologije 2023

mednarodna poletna šola politične ekologije

Tudi letos se bo v Ljubljani odvila Mednarodna poletna šola politične ekologije. Tokrat med 21. in 25. avgustom na Fakulteti za družbene vede. Letošnja Mednarodna poletna šola bo potekala pod naslovom “Preseganje neenakosti zelenega prehoda”. 

Mednarodna poletna šola politične ekologije 2023 bo posvečena naraščajočim neenakostim in bo poskušala odgovoriti na vprašanje, zakaj so v razpravah o tem, kako se spopasti z okoljsko krizo, ne da bi prišlo do poglabljanja neenakosti, vse pomembnejši koncepti, kot sta okoljska pravičnost ali pravična tranzicija. 

Posledice podnebnih sprememb, množičnega izumiranja vrst, izgube habitatov in različnih vrst onesnaževanja porajajo splošna okoljska in ekološka vprašanja, ki se pojavljajo na političnih agendah bolj kot kadarkoli prej, saj vplivajo in učinkujejo na vse nas, čeprav na zelo različne načine. Imajo izrazito negativne učinke na različne regije sveta, družbe, razrede, skupine ljudi in druga živa bitja, pri čemer so praviloma najbolj prizadeti tisti, ki so najbolj ranljivi in najmanj odgovorni zanje.

Polisi ukrepi za zaščito okolja in podnebja, ki so že bili ali še bodo sprejeti, bodo verjetno prinesli še več neenakosti in drugih neželenih družbenih učinkov: ogrožanje socialne kohezije, nižanje družbene blaginje ter preprečevanje pravičnega reševanja okoljskih vprašanj.

Poudarek poletne šole bo na vse večjih neenakostih znotraj držav in med njimi ter na tem, kako organizirati naše družbe in gospodarstvo tako, da se te neenakosti ne bodo povečevale in da obenem ne bomo povzročali dodatne škode našemu planetu.

sl_SISlovenščina