Spremeljevalne večerne aktivnosti Mednarodne poletne šole politične ekologije

Zanimiva predavanja in okrogle mize Mednarodne poletne šole politične ekologije bo dopolnjeval bogat spremljevalni program. Vsak večer udeleženkam in udeležencem ponujamo dejavnosti, ki bodo na sproščen način dopolnilne dopoldanske in popoldanske vsebine.

Večina dejavnosti bo potekala na Fakulteti za družbene vede (FDV), kjer bo potekal tudi uradni program. Projekcija dokumentarnega filma se bo odvila v Okoljskem centru na Trubarjevi 50, zbirno mesto za alternativno ljubljansko turo pa je v starem mestnem jedru, na Gornjem trgu 6.

Hkrati ste udeleženke in udeleženci vsak večer od 20. ure najprej vabljeni na druženje in nadaljevanje pogovorov v kavarno SEM (Metelkova ulica 2).  

Vse aktivnosti, razen vodene ture, so brezplačne.

Zaradi omejenih prostih mest so za večerne aktivnosti obvezne prijave!

PONEDELJEK

18:00-19:00 voden ogled razstave: “Po poteh uničevanja gozdov v Boliviji” [FDV]

19:00-21:00 spoznavno druženje ob prigrizkih [FDV]

TOREK

18:00-19:30 družabna igra “Ni planeta B” [FDV]

 

SREDA

17:30-18:30 Politična in ekonomska ozadja neizpolnjenih tehnologij Nikole Tesle: pogovor s Tiborjem Hrsom Pandurjem [FDV]

19:00-20:30 dokumentarni film: “Delavci s popustom” [Info točka Okoljskega centra na Trubarjevi 50] 

ČETRTEK

18:00-20:00 Ljubljanska alternativna tura [center Ljubljane]

Fotografska razstava “Po poteh uničevanja gozdov v Boliviji” in spoznavno druženje ob prigrizkih

Po poteh deforestacije v Boliviji se je Focus odpravil lansko jesen skupaj z mednarodno priznanim fotografom Matjažem Krivicem in dolgoletno novinarko Dela Majo Prijatelj Videmšek, z namenom dokumentirati in raziskati vzroke uničenja gozdov v tolikšnem obsegu. Besedilo k fotografijam je prispevala novinarka Maja Prijatelj Videmšek, ki se je okviru reportažnega potovanja po Boliviji sestala s številnimi predstavniki različnih interesnih skupin – živinorejci, trgovci z lesom, staroselskimi skupnostmi, varuhi gozda in odločevalci. Po razstavi nas bosta vodili članici odprave v Boliviji – novinarka Dela Maja Prijatelj Videmšek in strokovna vodja pri Focusu, Živa Kavka Gobbo. Po ogledu razstave sledi spoznavno druženje ob  prigrizkih. 

Ponedeljek, 21. 8. ob 18.00 na FDV (pred glavnim vhodom)

Družabna igra: “Ni planeta B”

Igrajte se z nami na igralnem večeru. Originalno sodelovalno namizno igro je razvil lokalni okoljski aktivist kot odgovor na vprašanje, kako problematiko globalnega segrevanja približati čim več ljudem. Igra jo lahko do 6 igralcev v skupini. Združite moči proti besnečim naravnim katastrofam, zaščitite občutljive ekosisteme, rešite skrb vzbujajoče okoljske izzive in izničite grožnjo globalnega segrevanja. Ali lahko popeljete civilizacijo v trajnostno prihodnost … ali je to »konec igre« za človeštvo?

Torek, 22. 8. ob 18.00 na FDV (predavalnici 18 in 19)

Maksimalno število udeležencev: 60

Politična in ekonomska ozadja neizpolnjenih tehnologij Nikole Tesle: pogovor s Tiborjem Hrsom Pandurjem

Nikola Tesla (1856–1943) je med letoma 1899 in 1906 razvijal tehnologijo za proizvodnjo in distribucijo brezžične električne energije, ki človeštvu nikoli ni bila dana na uporabo zaradi kompleksnih psiholoških, zgodovinskih in politično-ekonomskih razlogov, povezanih tudi z onemogočanjem in ukalupljanjem prelomnih tehnologij v reprodukcijo obstoječih (ob)lastniških razmerji, kar se najjasneje razkrije s pomočjo analize rekonstrukcije celotne ohranjene korespondence med Nikolo Teslo in vodilnima predstavnikoma bankirske dinastije in komercialne banke J. P. Morgan & Co., ki sta Teslo sprva finančno podprla, nato pa nadaljnjo podporo prekinila. O tem se bo prof. Andrej Lukšič pogovarjal s prevajalcem omenjene korespondence in poznavalcem Teslove dediščine Tiborjem Hrsom Pandurjem. 

Sreda, 23. 8. ob 17.30 na FDV (velika dvorana)

Dokumentarec: Delavci s popustom (2020, A. Aziz, C. Patz)

V požaru v tekstilni tovarni v Karačiju v Pakistanu umre več kot 260 delavcev, med njimi tudi vdovin edinec. Saidina preobrazba iz gospodinje v vplivno aktivistko jo pripelje v središče delavskega gibanja, v katerem sicer prevladujejo moški. Ko starši opazujejo, kako njihovi otroci delajo v vse slabših razmerah, slabših, kot so jih imeli sami, ko so bili delavci v bombažni industriji, se organizirajo skupaj s Saido in preživelimi v požaru. Kljub ustrahovanju in nasilju njihov boj pripelje do pomembnih mednarodnih sodnih postopkov proti znani nemški blagovni znamki oblačil in velikemu italijanskemu podjetju za preglede standardov v tovarnah. Filmsko potovanje od pobiranja bombaža na podeželju do mestnih tekstilnih tovarn vzdolž dobavne verige razkriva, da bi lahko sprememba dejansko prišla od tistih, ki so na samem koncu verige.

Sreda, 23. 8. ob 19.00 v Okoljskem centru (Trubarjeva 50)

Maksimalno število udeležencev: 25

Ljubljanska alternativna tura 

Če želite spoznati odštekano, subkulturno in avant-pop stran Ljubljane, je to tura za vas. Gre za prvo in izvirno alternativno turo po Ljubljani, ki poteka redno od leta 2017. Čeprav ne škrtari s klasičnimi znamenitostmi, je nabita z alternativno umetnostjo, neodvisnimi življenjskimi stili in angažiranimi politikami. Tura namreč kombinira ulično kulturo in zgodovinske spomenike, avantgardne prostore in Staro Ljubljano, grafitirana pročelja in mostove Ljubljanice. Pelje vas seveda tudi v srce Metelkove in (nekdanje) Tovarne Rog.

Četrtek, 24. 8., ob 18.00, z izhodiščem na Gornjem trgu 9 in zaključkom na AKC Metelkova

Cena: 10-15 EUR (v gotovini, odvisno od velikosti skupine)

Maksimalno število udeležencev: 50

Turo izvaja: https://ptich.si/

sl_SISlovenščina